Klantenervaringen

Mevrouw Goudkamp heeft haar hond Kees laparoscopisch laten steriliseren bij Elke Dierenarts Drachten. Ze vertelt over haar ervaring:

De belangrijkste reden om te steriliseren voor ons was dat Kees zich niet prettig meer voelde. Ze kreeg steeds meer last van haar hormonen rondom de loopsheid. Dit werd alleen maar erger waardoor ze futloos en minder vrolijk was. Kees is inmiddels 6 jaar en gezien haar leeftijd vonden we het niet verstandig om haar een nestje te laten krijgen. Steriliseren is dan de beste optie. Wij kozen voor de laparoscopische manier vanwege de kleine wondjes en het snelle herstel.

Jaren geleden zijn wij, elders, een hond onder narcose verloren. Hierdoor was het extra spannend om Kees onder narcose te laten gaan. In de spreekkamer kon ik hier goed over praten. De dierenarts en assistentes waren hartelijk en persoonlijk. Ik voelde mij zeker geen nummer! Ik ben bij Kees gebleven tot ze sliep en toen de sterilisatie achter de rug was kreeg ik een telefoontje dat alles goed verlopen was en dat Kees rustig aan het wakker worden was. Kees mocht vlot weer opgehaald worden. De eerste twee dagen hebben we rustig aan gedaan, daarna was er nagenoeg niks meer aan haar te merken! Dezelfde middag is ze alweer gaan eten, ze is helemaal niet misselijk geweest. De opblaaskraag die ik thuis had is niet nodig geweest. Kees taalde niet naar de wondjes. We nemen Kees altijd met ons mee naar Terschelling. Vaak is ze twee weken daar, en twee weken in Drachten. We zijn blij dat Kees zich steeds prettiger gaat voelen na de sterilisatie. Het is ons enorm meegevallen! 

Mirjam Nuwolt vertelt waarom ze bij de sterilisatie van haar hond Ziva heeft gekozen voor laparoscopie:

We zaten een beetje te twijfelen over een sterilisatie via de standaard operatie. Ziva is een erfhond en samen met haar grote vriend Bram lopen ze hele dagen te dollen en tikkertje te spelen. Het zijn twee 'rauwdouwers'. Ziva is eind december bevallen van 11 pups. Sinds de pups bij haar weg zijn, is het een hele speelse hond geworden. Zo kenden we haar helemaal niet.
Met een 'standaard sterilisatie' wist ik dat ze een vrij grote buiksnede zou krijgen.
Daarnaast zou ik Bram en Ziva nooit uit elkaar kunnen houden. Die blijven elkaar opzoeken en dollen. Ik was bang dat de wond dan open zou gaan staan. Die ervaring heb ik gehad met mijn eerdere hond Roxy. Die ellende wilde ik voorkomen, want dan zou ik weer terug moeten naar een dierenarts, antibiotica kuren etc. Dat zijn dan ook weer extra kosten die er bij komen kijken.
Ziva en een hondenkraag / rompertje zou ook geen optie zijn. Onze puber Bram zou de kraag van haar hoofd trekken en / of het rompertje slopen.
Mijn vriendin Jannie, tevens paraveterinair bij Elke dierenarts, vertelde me dat zij sinds kort op de praktijk de sterilisatie via een kijkoperatie aanbieden en ze legde me uit wat het inhoud.
De gedachte bij 2 kleine sneetjes klonk mij als muziek in de oren. We waren meteen enthousiast, want Ziva zou snel na de operatie weer gek kunnen doen, zonder dat ik bang hoefde te zijn dat de wond open zou gaan staan.
Daarnaast is het in verhouding niet veel duurder dan de buikoperatie. En kans op complicaties is zo gering dat je ook echt klaar bent voor dat bedrag.

Op de dag van de operatie, 's avonds, ging ze meteen weer spelen, rennen en gek doen. Ongelofelijk. Eten en drinken had ze meteen weer zin in. En ze bleef maar dollen. Ik heb haar 's avonds even in de bench gedaan, omdat ik vond dat ze het even rustig aan moest doen. Ziva was het er natuurlijk niet mee eens...
Het lijkt alsof er niks gebeurd is. Ik heb uiteraard de pijnstilling, die ik mee heb gekregen, gegeven, maar of dit achter af nodig was... Ik merkte niks aan Ziva.
En qua wonden was er ook bijna niks te zien. Zo mooi rustig. Het is niet dik geweest, geen zwellingen en geen ontstekingen. Ze heeft er geen moment naar getaald om er aan te gaan zitten. Bram vond het interessanter dan Ziva zelf. Het is echt bijzonder.

Ik zou het zeker iedereen aanraden, en heb dat toevallig ook al gedaan bij de buurvrouw. Ik ben super tevreden. En het gemak: ik hoef me geen zorgen te maken, hoef nergens om te denken. Geen antibioticakuren. Ideaal!

IMG 6746 1 Laparoscopie Elke Dierenarts

Familie Vinkenborg-Weiland vertelt over hun hond Fleur:

We hebben onze vorige hond via de 'openbuik' operatie laten steriliseren. Deze hond was daar nogal van onder de indruk. Het herstel duurde bij haar redelijk lang en ze was daarna wat bang voor de dierenarts. Dit wilden we deze keer voorkomen en dus hebben we gekozen voor de 'kijkoperatie'.

Na de operatie is Fleur snel hersteld. De eerste nacht is ze nog twee keer wakker geweest, maar de volgende dag was ze eigenlijk direct al weer speels. Ze rende alweer als een idioot door de kamer. Aanvullende pijnstilling die we in de vorm van tabletjes mee hadden gekregen, hebben we niet meer hoeven geven. We hadden de meeste moeite met het nuchter houden van Fleur omdat ze voor de operatie niet mocht eten.

Wij zijn dik tevreden over hoe het hele proces is verlopen. Er werd lief en rustig met Fleur om gegaan. We konden vragen wat we maar wilden. En Fleur was blijkbaar ook tevreden: ze liep bij de controle (drie dagen na de operatie) vrolijk kwispelend door de spreekkamer heen alsof er niets was gebeurd en ook de aangeboden koekjes gingen er weer in.

We raden deze operatie beslist aan. Zeker bij mensen met pups. De operatie is wat duurder dan de openbuik operatie, maar het resultaat is er naar: een sneller herstel en een hond die totaal geen interesse toont voor de operatiewondjes en daarom ook geen kraag of romper nodig heeft.

Laparoscopie Elke Dierenarts
Laparoscopie Elke Dierenarts 

Mevrouw Stellingwerf heeft gekozen voor laparoscopie voor haar kater Tijgertje in verband met  het verwijderen van twee "niet-ingedaalde" binnenballen en verteld over haar ervaring:

Het gaat geweldig met Tijgertje. Ik had Tijgertje voor alle zekerheid toch eerst een romper om gedaan, omdat hij zichzelf veel wast. Ik was bang dat hij aan de wondjes zou zitten. Tijgertje werd echter heel druk van de romper en vond het duidelijk erg vervelend. Toen ik de romper af deed, werd hij weer rustig. Het was ook niet nodig. Tijgertje likte helemaal niet aan de wondjes. De wondjes zien er ook prachtig uit. Het verbaast me hoe klein ze zijn.

Tijgertje ging bij thuiskomst gelijk weer spelen met de andere katten, maar dat ging er te druk aan toe. Voor Tijgertje zijn bescherming heb ik ze toch maar even uit elkaar gehaald.

Ik wilde Tijgertje laten castreren in verband met twee andere katten in huis. Daarnaast wilde ik voorkomen dat Tijgertje zou gaan sproeien of veel weg zou lopen op zoek naar poezen in het voorjaar. Toen hij belangstelling begon te tonen voor de poes, heb ik gelijk een afspraak gemaakt.

Jammer genoeg daalden de balletjes niet meer in bij Tijgertje. Ik wilde geen behandeling met hormonen en koos daarom voor het verwijderen van de binnenballen via laparoscopie.

De hele operatie is mij heel erg meegevallen. Ik verwachte een 'zieke' kat bij thuiskomst. Dit was echter helemaal niet het geval. Het deed me goed dat er zo leuk en lief met Tijgertje werd omgegaan, waardoor ik me gerust voelde, omdat ik Tijgertje in goede handen achter liet.

Laparoscopie Elke Dierenarts
 
Laparoscopie Elke Dierenarts